\(\displaystyle{ \sum^n_{k=0} (-1)^k {n\choose k} = 0}\)
[ Dodano: 14 Październik 2006, 20:56 ]
oraz :
\(\displaystyle{ \sum^p_{k=0} {n\choose k}{n-k\choose p-k}a^kb^{p-k ={n\choose p}(a+b)^p n>=p>=0}\)
Udowodnij
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Udowodnij
\(\displaystyle{ \sum^p_{k=0} {n\choose k}{n-k\choose p-k}a^kb^{p-k} ={n\choose p}(a+b)^p}\)
\(\displaystyle{ {n\choose p}(a+b)^p={n\choose p}(b+a)^p = {n \choose p} \bigsum_{k=0}^{p} {p\choose k}b^{p-k}a^k= \bigsum_{k=0}^{p} {n \choose p}{p\choose k}b^{p-k}a^k}\)
\(\displaystyle{ {n \choose p}{p\choose k}= \frac{n!}{p!(n-p)!} \frac{p!}{k!(p-k!)}=\frac{n!}{k!(n-p)!(p-k!)} =\frac{n!}{k!(n-k)!} \frac{(n-k)!}{(n-p)!(p-k!)}}\)
[ Dodano: 14 Październik 2006, 21:44 ]
tylko to jest do pierwszego, w b) "a" i "b" są dowolne
\(\displaystyle{ {n\choose p}(a+b)^p={n\choose p}(b+a)^p = {n \choose p} \bigsum_{k=0}^{p} {p\choose k}b^{p-k}a^k= \bigsum_{k=0}^{p} {n \choose p}{p\choose k}b^{p-k}a^k}\)
\(\displaystyle{ {n \choose p}{p\choose k}= \frac{n!}{p!(n-p)!} \frac{p!}{k!(p-k!)}=\frac{n!}{k!(n-p)!(p-k!)} =\frac{n!}{k!(n-k)!} \frac{(n-k)!}{(n-p)!(p-k!)}}\)
[ Dodano: 14 Październik 2006, 21:44 ]
tylko to jest do pierwszego, w b) "a" i "b" są dowolne