\(\displaystyle{ W(x) = 2x^{5} + 3x^{3} - 16x^{2} - 24}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{5} - x^{3} - 125x^{2} + 125}\)
Mógłby ktoś te przykłady zrobić i mniej więcej wytłumaczyć ??
Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
1) \(\displaystyle{ x^3 \left(2x^2+3 \right)-8 \left(2x^2+3 \right)}\)
2) \(\displaystyle{ x^3 \left(x^2-1 \right)-125 \left(x^2-1 \right)}\)
2) \(\displaystyle{ x^3 \left(x^2-1 \right)-125 \left(x^2-1 \right)}\)