Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x- m^{3}+ 2m^{2}+3m-8)(x-8).}\)
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m,dla ktorych ten wielomian ma dokladnie 2 rozne miejsca zerowe.
Prosze o rozwiaznie dokladne wiem jakie sa zalozenia ale nie wiem jak je rozwiazac. Z gory dziekuje
Znajdz pierwiastki (pelna tresc)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 2 razy
Znajdz pierwiastki (pelna tresc)
dokładnie jak kolega pisał.
mi wyszło m={0,-1,3,2, sqrt{3},- sqrt{3} }
mi wyszło m={0,-1,3,2, sqrt{3},- sqrt{3} }
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 4 gru 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Znajdz pierwiastki (pelna tresc)
no ok wlasnie napisalem ze do tego doszedlem ale interesuje mnie sposob rozwiazania tych rownan...bardzo bym prosil o napisanie tego
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Znajdz pierwiastki (pelna tresc)
1) \(\displaystyle{ m^3-2m^2-3m+8=2 \\
m^3-2m^2-3m+6=0 \\
m^2 \left(m-2 \right)-3 \left(m-2 \right)=0}\)
2) \(\displaystyle{ m^3-2m^2-3m+8=8 \\
m^3-2m^2-3m=0 \\
m \left(m^2-2m-3 \right)=0 \\
...}\)
m^3-2m^2-3m+6=0 \\
m^2 \left(m-2 \right)-3 \left(m-2 \right)=0}\)
2) \(\displaystyle{ m^3-2m^2-3m+8=8 \\
m^3-2m^2-3m=0 \\
m \left(m^2-2m-3 \right)=0 \\
...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdz pierwiastki (pelna tresc)
Jeśli masz \(\displaystyle{ W(x)=(x-c)(x+d)}\) to miejscami zerowymi są (c) i (-d) nigdzie ,,nie widać" (x) - sa.
Tak też jest w zadaniu - to z (m) przyrównujemy do podanych (tak jak pisałem wcześniej).
W Twoim innym poście - niepotrzebnie zostawiałeś (x)-sa.
Tak też jest w zadaniu - to z (m) przyrównujemy do podanych (tak jak pisałem wcześniej).
W Twoim innym poście - niepotrzebnie zostawiałeś (x)-sa.