Przecięcie wykresów
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: To tu to tam
- Podziękował: 23 razy
Przecięcie wykresów
Wykres wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=2x^3+x^2+4x-10}\) przecina wykres wielomianu\(\displaystyle{ Q(x)=2x^3+4x-8}\) w punktach: (...)??
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Przecięcie wykresów
Jeżeli wykresy się przecinają, to znaczy, że punkt ich przecięcia należy do obydwu z nich, więc:
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+4x-10 = 2x^3+4x-8}\)
Tak otrzymasz pierwszą współrzędną. Druga to po prostu \(\displaystyle{ W(x)}\) lub \(\displaystyle{ Q(x)}\), co tam wolisz liczyć (będą rzecz jasna takie same).
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+4x-10 = 2x^3+4x-8}\)
Tak otrzymasz pierwszą współrzędną. Druga to po prostu \(\displaystyle{ W(x)}\) lub \(\displaystyle{ Q(x)}\), co tam wolisz liczyć (będą rzecz jasna takie same).