Równania z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
klocek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: To tu to tam
Podziękował: 23 razy

Równania z parametrem

Post autor: klocek123 »

Uzupełnić puste miejsca.

Liczby 1 i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)należą do zbioru rozwiązań równania\(\displaystyle{ 4x^3+ax^2+2bx-1=0}\) dla a=[...] i b=[...] .


Uzupełnić puste miejsca.
Liczby -1 i 2 należą do zbioru rozwiązań równania \(\displaystyle{ 2x^3-3x^2-ax+b=0}\)dla a=[...] i b=[...] .
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Równania z parametrem

Post autor: TheBill »

Liczba \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ W(p)=0}\)
ODPOWIEDZ