Proszę o rozpisanie tego zadania
\(\displaystyle{ -5x^3+12x^2-9x+2>0}\)
z góry Thnx
Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Pomógł: 7 razy
Nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ 5x ^{3} - 12x^{2}+9x-2<0}\)
szukamy teraz jednego miejsca zerowego. Jest to dzielnik wolnego wyrazu czyli moze to byc jedna z tych liczb \(\displaystyle{ { \mp 1, \mp 2}}\)
znalazlem jedno miejsce zerowe dla \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
teraz dziele pisemnie wielomian przez (x-1).
po podzieleniu dostalem postac
\(\displaystyle{ 5x^{2}-7x+2}\)
licze teraz pierwiaski tego rownania i otrzymuje ze :
\(\displaystyle{ x _{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=0,4}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2} \cdot (x-0,4)<0}\)
rozwiazaniem tego jest przedzial \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; 0,4)}\)
szukamy teraz jednego miejsca zerowego. Jest to dzielnik wolnego wyrazu czyli moze to byc jedna z tych liczb \(\displaystyle{ { \mp 1, \mp 2}}\)
znalazlem jedno miejsce zerowe dla \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
teraz dziele pisemnie wielomian przez (x-1).
po podzieleniu dostalem postac
\(\displaystyle{ 5x^{2}-7x+2}\)
licze teraz pierwiaski tego rownania i otrzymuje ze :
\(\displaystyle{ x _{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=0,4}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^{2} \cdot (x-0,4)<0}\)
rozwiazaniem tego jest przedzial \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; 0,4)}\)