Wielomiany P(x) = \(\displaystyle{ \left( x^{2} - 2 \right) ^{2}}\) i Q(x) = \(\displaystyle{ x^{4} + \left( a + 5\right) x^{3} + bx^{2} + 4}\)
są równe dla:
A. a=0, b=4
B. a=-5, b=-4
C. a=0, b=-4
D. a=-5, b=4
Trzeba je jakoś przyrównać do siebie ? Nie wiem o co chodzi...
Wielomiany P(x) i Q(x) są równe dla...
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 09:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Europa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Pomógł: 7 razy
Wielomiany P(x) i Q(x) są równe dla...
Rozloz wielomian P(x) na postac ogolna czyli bedzie to wygladalo tak \(\displaystyle{ P(x)=x^{4}-4x^{2}+4}\)
a pozniej porownaj odpowiednie wspolczynniki przy potengach. z tego powstanie ci ukad:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+5=0 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-5\\ b=4 \end{cases}}\)
odpowiedz: D
a pozniej porownaj odpowiednie wspolczynniki przy potengach. z tego powstanie ci ukad:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+5=0 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-5\\ b=4 \end{cases}}\)
odpowiedz: D
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 09:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Europa
- Podziękował: 3 razy
Wielomiany P(x) i Q(x) są równe dla...
W książce jest podane, że prawidłowa odpowiedź to B.
Skąd w ogóle wziąłeś b=4 ? Nie widzę tego.
Skąd w ogóle wziąłeś b=4 ? Nie widzę tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bobowa
- Pomógł: 7 razy
Wielomiany P(x) i Q(x) są równe dla...
Sorki sieklem sie z minusem;( przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) jest -4 a nie 4 jednak odpowiedz B . Zdarza sie czasami pomylic jak sie pisze na kacu;)