suma kwadratów pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=ax^3-6ax^2+(5a+6)x-6}\) jest równa 14.
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli jego współczynniki sa liczbami całkowitymi.
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 02:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu
mi wyszło, że parametr a=1 a pierwiastki równania to \(\displaystyle{ x _{1}=1}\) \(\displaystyle{ x _{2}=2}\) a \(\displaystyle{ x _{3}=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu
A więc tak:
\(\displaystyle{ ax^{3}-ax^{2} +5ax+6x-6= ax^{2}(x-1)- 5ax(x-1) + 6(x-1)= (x-1)(ax^{2}-5ax +6)}\)
teraz 2 nawias. Wiemy, że suma kwadratów daje 14. Jeden pierw. to x=1, czyli
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}= 14}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+z^{2}= 13}\)
\(\displaystyle{ (y+z)^{2}=y^{2}+z^{2}-2yz}\)
Korzystamy ze wzorów Vieta i wychodzi, że
\(\displaystyle{ 25-12/a=13}\) Z tego nam wyjdzie, że a=1
Potem wstawisz do nawiasu a=1 i z delty policzysz dwa kolejne pierwiastki.
\(\displaystyle{ ax^{3}-ax^{2} +5ax+6x-6= ax^{2}(x-1)- 5ax(x-1) + 6(x-1)= (x-1)(ax^{2}-5ax +6)}\)
teraz 2 nawias. Wiemy, że suma kwadratów daje 14. Jeden pierw. to x=1, czyli
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}= 14}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+z^{2}= 13}\)
\(\displaystyle{ (y+z)^{2}=y^{2}+z^{2}-2yz}\)
Korzystamy ze wzorów Vieta i wychodzi, że
\(\displaystyle{ 25-12/a=13}\) Z tego nam wyjdzie, że a=1
Potem wstawisz do nawiasu a=1 i z delty policzysz dwa kolejne pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu
teraz jak juz jest zrobione to po wymnozeniu wiem co skad sie wzielo ale skad to wiedziec jak sie pierwszy raz zadanie widzi, jest na to jakis sposob?
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trzebnica
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu
Tak:
Trzeba myśleć co się może przydać:
-Masz podane ze potrzebne są miejsca zerowe no to przekształcasz funkcję, żeby wyznaczyć m-ca zerowe.
- Czasem jak są właśnie wyrażenia typu 2xy, x^2+y^2, x+y gdzie x,y to pierwiastki równiania kwadratowego to trzeba korzystać ze wzorów Vieta.
Trzeba myśleć co się może przydać:
-Masz podane ze potrzebne są miejsca zerowe no to przekształcasz funkcję, żeby wyznaczyć m-ca zerowe.
- Czasem jak są właśnie wyrażenia typu 2xy, x^2+y^2, x+y gdzie x,y to pierwiastki równiania kwadratowego to trzeba korzystać ze wzorów Vieta.