Bardzo bym prosiła o rozwiązanie bo coś mi nie chce wyjśc
\(\displaystyle{ ^x{x} - 5x - 6 \ge 0}\)
Nierówności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Nierówności wielomianowe
\(\displaystyle{ x^2-5x-6 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 49, \sqrt{\Delta} =7}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{5-7}{2} = -1}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{5+7}{2}= 6}\)
\(\displaystyle{ x \in \left(- \infty , -1 \right> \cup \left< 6, + \infty \right)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 49, \sqrt{\Delta} =7}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{5-7}{2} = -1}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{5+7}{2}= 6}\)
\(\displaystyle{ x \in \left(- \infty , -1 \right> \cup \left< 6, + \infty \right)}\)