rozłóż wielomiany na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ZlaNiunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 13:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot

rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: ZlaNiunia »

niepotrafię tego rozwiązać . nie umiem rozkładać na czynniki.

\(\displaystyle{ W(x) = 4x ^{2} -16}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: agulka1987 »

skorzystaj ze wzoru skróconego mnozenia na różnicę kwadratów

\(\displaystyle{ =4(x^2-4) = 4(x-2)(x+2)}\)
ZlaNiunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 13:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot

rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: ZlaNiunia »

oo wielkie dzięki ; )
ODPOWIEDZ