cześć,
mam kłopot z "dziwnym" wielomianem... w pewnym zadaniu mam udowodnić, że równanie, d którego doszedłem jest równe 1 i za nic nie mogę do tego doprowadzić :/ proszę pomóżcie! ;(
mam coś takiego...
\(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-1}{2}} - x^{2}(x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-3}{2}} + (x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-1}{2}} - y^{2}(x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-3}{2}} + (x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-1}{2}} - z^{2}(x^{2} + y^{2} + z^{2})^{\frac{-3}{2}} = ...}\)
muszę udowodnić, że to jest równe jeden a nie potrafię
skomplikowany wielomian do udowodnienia
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
skomplikowany wielomian do udowodnienia
Proponuję z drugiego, czwartego i szóstego czynnika wyciągnąć wspólny czynnik \(\displaystyle{ (x^2+y^2+z^2)^{
-\frac{3}{2}}}\).
-\frac{3}{2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 42 razy
skomplikowany wielomian do udowodnienia
no tak, ale nie wychodzi mi z tego, że to równanie jest równe 1 ;/ albo nie potrafię do tego dojść
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
skomplikowany wielomian do udowodnienia
Nie równanie, tylko wyrażenie. I istotnie nie jest równe jeden, tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{x^2+y^2+z^2}}}\).
Q.
Q.