równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mefek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie
Podziękował: 4 razy

równość wielomianów

Post autor: mefek »

Wyznacz parametry a, b, c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe:
\(\displaystyle{ P(x) = ax^3-4x^2+5x-2\\ Q(x) = (x-b)^2(x-c)}\)

dziękuję
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 20:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

równość wielomianów

Post autor: adriano19 »

wymnóż drugi wielomian i przypomnij sobie definicje kiedy wielomiany są równe
aga2690
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 21 sty 2007, o 12:37
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

równość wielomianów

Post autor: aga2690 »

Wydaje mi się, że powinno to wyglądać w ten sposób, ale mogę się mylić...
\(\displaystyle{ ax^{3}-4x^{2}+5x-2=(x^{2}-2xb+b^{2})(x-c)}\)
\(\displaystyle{ ax^{3}-4x^{2}+5x-2=x^{3}-cx^{2}-2x^{2}b+2xbc+xb^{2}-b^{2}c}\)
teraz przyrównałam x o tych samych stopniach pierwiastków:
\(\displaystyle{ ax^{3}=x^{3}}\)
\(\displaystyle{ -4x^{2}=-cx^{2}-2x^{2}b}\)
\(\displaystyle{ 5x=2xbc+xb^{2}}\)
czyli:
a=1
a teraz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4=-c-2b\\5=2bc+b^{2}\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} c=-2b+4\\5=2bc+b^{2}\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 5=2b(-2b+4)+b^{2}}\)
\(\displaystyle{ -3b{2}+8b-5=0}\)
\(\displaystyle{ b_{1}=1
b_{2}=\frac{5}{3}}\)

\(\displaystyle{ c_{1}=2
c_{2}=\frac{2}{3}}\)

ale c2 i b2 trzeba odrzucić, ponieważ
\(\displaystyle{ -2=-b^{2}c}\)
mefek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie
Podziękował: 4 razy

równość wielomianów

Post autor: mefek »

tak zrobiłem i wyszło mi:
a = 1
b = 5/3 lub b = 1 lub b = 1/2(1-\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)) lub b = 1/2(1+\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\))
c = 2/3 lub c = 2 lub c = 3 +\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) lub 3 -\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)

a w odpowiedziach jest:
a = 1
b = 1
c = 2
aga2690
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 21 sty 2007, o 12:37
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

równość wielomianów

Post autor: aga2690 »

O....czyli dobrze mi wyszło, ale nie rozumiem dlaczego masz aż 4 rozwiązania, mi wyszły b i c po dwa, ale odrzuciłam b=5/3 i c=2/3, bo nie wychodzi równość z \(\displaystyle{ -2=-b^{2}c}\)
ODPOWIEDZ