Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
margot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik

Rozwiąż równanie

Post autor: margot »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^3-7x^2+2x-14=0}\)

proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 20:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: rodzyn7773 »

Grupowanie wyrazów.
margot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 9 gru 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraśnik

Rozwiąż równanie

Post autor: margot »

\(\displaystyle{ x\left( x^2- 7x2+2\right)-14=0}\) ??

cos takiego ? ?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 20:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ x^3-7x^2+2x-14=0 \\
x^2 \left(x-7 \right)+2 \left(x-7 \right)=0}\)

Raczej coś takiego.
ODPOWIEDZ