Szukanie pierwiastków wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Sylala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2008, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dobrzyca
Podziękował: 2 razy

Szukanie pierwiastków wielomianów.

Post autor: Sylala »

Podaj wszystkie pierwiastki (o ile istnieją) wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ \left( 3x - 1 \right) \left( x ^{2} - 9\right) \left( 4x + 2 \right)}\)

Przyrównałam wszystko, co w nawiasie do 0 i wyszły mi 3 pierwiastki, zamiast 4. Skąd wziąć 4 pierwiastek?

\(\displaystyle{ \left( 2x ^{2} + 1\right) \left( x ^{2} +3\right) \left( 1 - 2x\right)}\)

Tutaj kompletny brak koncepcji. Nie potrzebuję całego rozwiązania (aczkolwiek miło byłoby zobaczyć jak to wygląda "w praktyce"), jeno wskazówki w jaki sposób odnaleźć te pierwiastki? Jak przyrównuję do 0, to nie wychodzi :/.

\(\displaystyle{ \left( -x ^{2} + 3x - 8\right) \left( 5x ^{2} +25\right) \left( x ^{2} + 1\right)}\)

A tutaj cóż? Delta? Tylko w jaki sposób ją zastosować?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Szukanie pierwiastków wielomianów.

Post autor: piasek101 »

1. Podaj jakie masz - zobaczymy który zginął (albo podam (-3)).

2. 3 Delta - jak ujemna to brak pierwiastków.
Sylala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2008, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dobrzyca
Podziękował: 2 razy

Szukanie pierwiastków wielomianów.

Post autor: Sylala »

Mam 3, 1/3 i -1/2. Skąd to -3 wziąć?

A drugie jak zrobić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Szukanie pierwiastków wielomianów.

Post autor: piasek101 »

1. \(\displaystyle{ x^2-9=0}\) Tobie polecam deltę i x1 oraz x2.

2. Jak pisałem - gdzie w nawiasie jest kwadratowe to ,,z delty".
Sylala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2008, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dobrzyca
Podziękował: 2 razy

Szukanie pierwiastków wielomianów.

Post autor: Sylala »

Dzięki.
ODPOWIEDZ