Muszę zapisać wielomian w postaci iloczynowej (czynniki nierozkładalne):
Nie potrafię ruszyć 1 przykładu, a w jednym mam wątpliwości. Bardzo proszę pomoc
1. \(\displaystyle{ W= x^{3}(x+2)+6x^{2} (x+2)+12x(x+2)-8(x+2)=(x+2)(x^{3}+6x^{2}+12x-8)}\)
I teraz moje pytanie... czy jest to już nierozkładalne, czy można jeszcze jakoś rozłożyć?
2. \(\displaystyle{ W=(x+3)^{3}-(1-x)^{3}}\)
Tego niestety w ogóle nie potrafię ruszyć :/
Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozkład wielomianu
Każdy wielomian stopnia wyższego niż 2 jest rozkładalny nad \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\).znaczei pisze:(...)
1. \(\displaystyle{ W= x^{3}(x+2)+6x^{2} (x+2)+12x(x+2)-8(x+2)=(x+2)(x^{3}+6x^{2}+12x-8)}\)
I teraz moje pytanie... czy jest to już nierozkładalne, czy można jeszcze jakoś rozłożyć?
W świetle przytoczonego twierdzenia wielomian \(\displaystyle{ x^3+6x^2+12x-8}\) jest rozkładalny. Inna sprawa to podać rozkład tego wielomianu...
Mamy \(\displaystyle{ W=(x+3)^{3}-(1-x)^{3}=[(x+3)-(1-x)][(x+3)^2+(x+3)(1-x)+(1-x)^2]=2(x+1)(x^2+2x+13)}\).znaczei pisze:2. \(\displaystyle{ W=(x+3)^{3}-(1-x)^{3}}\)
Tego niestety w ogóle nie potrafię ruszyć :/