funkcja wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bulinek100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 mar 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

funkcja wielomianowa

Post autor: bulinek100 »

Witam!
Mam problem z rozwiązaniem tego zadania...Niby coś wychodzi ale nie wiem czy dobrze a mam spore wątpliwości. Pomożecie ? Z góry dziękuję. To jest test wielokrotnego wyboru.

Niech \(\displaystyle{ f(x)= x^{3}-6x^{2}+12x-8}\) . Wtedy \(\displaystyle{ f(2+ \sqrt[3]{3} )}\) jest liczbą:
a) dodatnią
b) wymierną
c) całkowitą parzystą
d) pierwszą
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

funkcja wielomianowa

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ (2+ \sqrt[3]{3} )^3 -6(2+ \sqrt[3]{3})^2 +12(2+ \sqrt[3]{3})-8 = 8 + 12 \sqrt[3]{3} + 6 \sqrt[3]{9}+3 - 24 -24 \sqrt[3]{3} - 6 \sqrt[3]{9}+24+12 \sqrt[3]{3}-8 =3}\)

a,b,d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

funkcja wielomianowa

Post autor: »

Prościej zauważyć, że \(\displaystyle{ f(x)= (x-2)^3}\).

Q.
bulinek100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 mar 2009, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

funkcja wielomianowa

Post autor: bulinek100 »

Dziękuję !
ODPOWIEDZ