Wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
cieslik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2006, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dęblin

Wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: cieslik »

Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi wyprowadzić wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x^3+a_2 x^2 + a_1 x + a_0 =(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)}\)
to:

\(\displaystyle{ x_1 +x_2 +x_3 = -a_2}\)
\(\displaystyle{ x_1 x_2 +x_2 x_3 + x_1 x_3 = a_1}\)
\(\displaystyle{ x_1 x_2 x_3 = -a_0}\)
ODPOWIEDZ