jak rozkładać na czynniki nierozkładalne?
Mam tu kilka zdań, których nie potrafię rozwiązać. Potrzebuje pomocy.
W(x) = x^3 - 6x^2, W(x) = 6x^3 + x^2 - x, W(x) = x^6 - 4x^4 + x^2 - 4.
Jeśli by ktoś umiał mi to wytłumaczyć, był bym wdzięczny.
Rozkładanie wielomianu na czynniki nierozkładalne.
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki nierozkładalne.
Wyciągnij x przed nawias i później rozważaj funkcję kwadratową, czy ma pierwiastki, czy nie
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Alabastia
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki nierozkładalne.
w 1 aż się prosi wyjąć przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\)
2. tak samo tyle, że tutaj x przed nawias
3. wyjmij z dwóch pierwszych przed nawias \(\displaystyle{ x^4}\)
jak da się potem coś rozłożyć dalej to już będzie tylko równanie drugiego stopnia więc łatwo ci pójdzie
2. tak samo tyle, że tutaj x przed nawias
3. wyjmij z dwóch pierwszych przed nawias \(\displaystyle{ x^4}\)
jak da się potem coś rozłożyć dalej to już będzie tylko równanie drugiego stopnia więc łatwo ci pójdzie