Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
nic nie wiem
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 5 kwie 2010, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
Post
autor: nic nie wiem »
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}}\). Wartość tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\) jest równa??
-
Lbubsazob
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Post
autor: Lbubsazob »
\(\displaystyle{ x^3-x^2=x^2 \left( x-1\right)= \left( \sqrt{2}+1 \right)^2 \cdot \left( \sqrt{2} \right)}\)