wielomiany i miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zuliaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2 mar 2010, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

wielomiany i miejsca zerowe

Post autor: zuliaaa »

\(\displaystyle{ x ^{5}-2x ^{4}-6x ^{3}+12x ^{2}+9x-18=0}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

wielomiany i miejsca zerowe

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ x ^{5}-2x ^{4}-6x ^{3}+12x ^{2}+9x-18=0 \\ x^5-6x^3+9x-2x^4+12x^2-18=0 \\ x(x^4-6x^2+9)-2(x^4-6x^2+9)=0 \\ (x-2)*(x^4-6x^2+9)=0 \\ x-2=0 \vee x^4-6x^2+9=0}\)

Jedno równanie jest liniowe drugie dwukwadratowe.
ODPOWIEDZ