Witam,
Dla jakich a i b liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{4}+bx ^{3}+2x ^{2}+ax+1}\)
z trzykrotnym pierwiastkiem sobie radzę natomiast z tym zadaniem nie wiem co zrobic ?
czy może podzielic ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}}\) aż do uzyskania wszystkich pierwiastków ?
Dziękuję
Wzory Viete'a dla wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wzory Viete'a dla wielomianów
Podzielić ten wielomian, a resztę przyrównać do zera. Lub rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ W(-1)=0\ i\ W'(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0\ i\ W'(-1)=0}\)