wielomian z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
wielomian z parametrem
\(\displaystyle{ \Delta=\left( \frac{-3}{3} \right) ^{3} + \left(\frac{-m}{2} \right)^{2}<0}\)
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
wielomian z parametrem
Myślę, że w tym zadaniu nie należy korzystać, z tych kosmicznych wzorów.
Istnienie trzech różnych pierwiastków równania jest równoznaczne zdaniu, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3-3x-m}\) przyjmuje minimum i maximum różnych znaków.
Ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{ x \to -\infty} f(x)=-\infty}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty}f(x)=\infty}\), więc funkcja musi przyjmować maksimum dodatnie i minimum ujemne.
Aby równanie miało trzy pierwiastki musi zachodzić:
Istnienie trzech różnych pierwiastków równania jest równoznaczne zdaniu, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3-3x-m}\) przyjmuje minimum i maximum różnych znaków.
Ponieważ \(\displaystyle{ \lim_{ x \to -\infty} f(x)=-\infty}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty}f(x)=\infty}\), więc funkcja musi przyjmować maksimum dodatnie i minimum ujemne.
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-3}\)
Z powyższego widać, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje w punkcie \(\displaystyle{ x=-1}\) maximum o wartości \(\displaystyle{ f(-1)=2-m}\) a w punkcie \(\displaystyle{ x=1}\) minimum o wartości \(\displaystyle{ f(1)=-2-m}\)Aby równanie miało trzy pierwiastki musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2-m>0 \\ -2-m<0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} m<2 \\ m>-2 \end{cases} \Rightarrow m \in \left( -2;2\right)}\)