Ciągi arytmetyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 22 mar 2009, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Ciągi arytmetyczne
Balon wzniósł się w pierwszej minucie lotu na wysokości 36m.W każdej najstepnej minucie wzniosł sie dwa razy wolniej niż w minucie poprzedniej.Na jakiej wysokosci znajdował się balono 6 minutach wznoszenia??
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Ciągi arytmetyczne
\(\displaystyle{ a_{1}=36}\)
\(\displaystyle{ q= \frac{1}{2}}\)
suma ciagu geometrycznego
\(\displaystyle{ S_{n}=a_{1} \cdot \frac{1-q^n}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ S_{6} = 36 \cdot \frac{1- \left( \frac{1}{2} \right)^6 }{1- \frac{1}{2} } =...}\)
\(\displaystyle{ q= \frac{1}{2}}\)
suma ciagu geometrycznego
\(\displaystyle{ S_{n}=a_{1} \cdot \frac{1-q^n}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ S_{6} = 36 \cdot \frac{1- \left( \frac{1}{2} \right)^6 }{1- \frac{1}{2} } =...}\)