wartości wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

wartości wielomianu

Post autor: Agu?91 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}+ax^{3}-14x+b}\)
a) Dla \(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\) otrzymamy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}-14x}\). Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 2x^{3}-14x=0}\)
b) Dobierz wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) tak aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) był podzielny jednocześnie przez \(\displaystyle{ x-2}\) oraz przez \(\displaystyle{ x+3}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2010, o 22:17 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

wartości wielomianu

Post autor: Kelgar »

w a) wyciagnij sobie cos przed nawias
w b) Kiedy wielomian jest podzielny przez x-2 albo x+3?
Gdy W(2)=0 i W(3)=0
gosiam007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

wartości wielomianu

Post autor: gosiam007 »

KELGAR pisze: Gdy W(2)=0 i W(3)=0
tutaj powinno być \(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

wartości wielomianu

Post autor: Kelgar »

Tak zgadza sie;)
To z rozpędu^^
ODPOWIEDZ