parametr, założenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Anomolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 17:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

parametr, założenia

Post autor: Anomolly »

Witam,
Kiedy odrzucić daną liczbę z założenia, np.:
zał. m \(\displaystyle{ \in}\) R{-2} a funkcja ma posiadać dwa różne pierwiastki (wzór funkcji pomijam).
Obliczam deltę, która musi być wieksza od zera, jednoczesnie występuje w niej parametr m. Delta jest kwadratowa, więc znow obliczam deltę, z której wychodzą pierwiastki m=0, m=-6 i m=-2.
Czy teraz odrzucam m=-2 i rysuje rozwiązanie parabolą (rozwiązania wieksze od 0), czy przyjmuje te 3 pierwiastki i dopiero z tego co wyjdzie odrzucam liczbę -2?

Dziękuję
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

parametr, założenia

Post autor: bartek118 »

Z tego co wyjdzie odrzucasz -2
ODPOWIEDZ