Wielomian w potędze

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Urielek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 sty 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 7 razy

Wielomian w potędze

Post autor: Urielek »

Witam trafiłem juz na drugie zadanie tego typy i w obu podałem za dużo rozwiązań,
oto przykład:

Określ, ile pierwiastków ma równanie:
\(\displaystyle{ 2^{f(x)} = 1}\)

f(x) = \(\displaystyle{ x^{3}}\) - 3x - 2

Pierwiastkami wielomianu f(x) są :-1 oraz 2, liczba podniesiona do 0 daje 1 więc wydaje mi się ze powinno być - 1 i 2 a w odpowiedziach jest samo 2.

I kolejny przykład:
Dla jakiej wartości parametru m równanie: \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x-4}}\) = 0 ma jeden pierwiastek/

W(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) + mx + 36

Mi się wydawało że -12 i 12 a w odpowiedziach jest -13, -12, 12


Może mi ktoś powiedzieć na czym dokładnie to polega?? Z góry dzięki za pomoc.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wielomian w potędze

Post autor: »

W pierwszym rację masz Ty, a w odpowiedziach jest błąd.

W drugim pominąłeś przypadek, kiedy czwórka jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ W(x)}\) (ma to miejsce właśnie dla \(\displaystyle{ m=-13}\)) - wtedy równanie też ma dokładnie jedno rozwiązanie.

Q.
ODPOWIEDZ