Równanie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mailo06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2010, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie wielomianu

Post autor: mailo06 »

Rozwiąż równanie:
a)
\(\displaystyle{ \left( x+3\right) \left(x-4 \right)= \left( x+3\right) \left( 1-x\right)}\)
b)
\(\displaystyle{ \left( x^{2} -3 \right) \left(x+7 \right)= \left( 3-x ^{2}\right) \left( x+1\right)}\)

Z góry dziękuje.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Równanie wielomianu

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ \left( x+3\right) \left(x-4 \right)= \left( x+3\right) \left( 1-x\right) \\ \left( x+3\right) \left(x-4 \right)-\left( x+3\right) \left( 1-x\right)=0 \\ (x+3)(x-4-1+x)=0}\)

Dalej dasz radę.

\(\displaystyle{ \left( x^{2} -3 \right) \left(x+7 \right)= \left( 3-x ^{2}\right) \left( x+1\right) \\ \left( x^{2} -3 \right) \left(x+7 \right)-[-\left( x ^{2}-3\right) \left( x+1\right)]=0 \\ (x^2-3)(x+7+x+1)=0}\)
mailo06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2010, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie wielomianu

Post autor: mailo06 »

A co mam zrobić dalej?

Może ktoś dokończyć jeden przykład? Będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ