Liczba 2 jest pierwiastkiem podwojnym wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=x^3 - x^2 + px + q}\)
a) wyznacz wspolczynniki p i q
b) wyznacz pozostale pierwiastki wielomianu W(x)
wielomian 3 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 kwie 2010, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
wielomian 3 stopnia
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 14:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
wielomian 3 stopnia
Skoro liczba dwa jest podwójnym pierwiastkiem tego wielomianu to można go zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ W(x) = (x-a)(x-2)^2}\)
Teraz skorzystaj z tego, że te zapisy są równoważne i przyrównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej.
\(\displaystyle{ W(x) = (x-a)(x-2)^2}\)
Teraz skorzystaj z tego, że te zapisy są równoważne i przyrównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej.