Witam. Mam problem z tym zadaniem:
Punkt \(\displaystyle{ A = (- \sqrt{6} ; 0)}\) jest jednym z punktów wspólnych wykresu funkcji \(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-7x- \sqrt{6}}\) i osi odciętych. Znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu funkcji w(x) i osi OX.
Mógłbym prosić o pomoc? : )
Znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu funkcji i osi OX.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu funkcji i osi OX.
Tak na prawdę to szukasz po prostu miejsc zerowych tej funkcji czyli rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ x^3-7x- \sqrt{6}=0}\)
\(\displaystyle{ x^3-7x- \sqrt{6}=0}\)
- lokay
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu funkcji i osi OX.
Mógłbyś prosić
Według podanych przez Ciebie informacji miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) jest \(\displaystyle{ - \sqrt{6}}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x + \sqrt{6})}\)
Po podzieleniu go przez ten dwumian otrzymasz wielomian drugiego stopnia \(\displaystyle{ x^2 - \sqrt{6} - 1}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) możesz zapisać jako: \(\displaystyle{ w(x) = (x + \sqrt{6})(x^2 - \sqrt{6} - 1)}\)
Teraz wystarczy policzyć miejsca zerowe wielomianu \(\displaystyle{ x^2 - \sqrt{6} - 1}\), będą one pozostałymi punktami wspólnymi wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) i osi odciętych.
A to przybliżony wykres:
Według podanych przez Ciebie informacji miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) jest \(\displaystyle{ - \sqrt{6}}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x + \sqrt{6})}\)
Po podzieleniu go przez ten dwumian otrzymasz wielomian drugiego stopnia \(\displaystyle{ x^2 - \sqrt{6} - 1}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) możesz zapisać jako: \(\displaystyle{ w(x) = (x + \sqrt{6})(x^2 - \sqrt{6} - 1)}\)
Teraz wystarczy policzyć miejsca zerowe wielomianu \(\displaystyle{ x^2 - \sqrt{6} - 1}\), będą one pozostałymi punktami wspólnymi wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) i osi odciętych.
A to przybliżony wykres: