dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gosiam007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Post autor: gosiam007 »

i tu sie pojawia moje pytanie. Kiedy wielomian ma 3 pierwiastki? Tj, jakie ma być założenie i dlaczego? wiem tyle, że gdy \(\displaystyle{ \Delta>0}\) to są już 2 pierwiastki.
A zadanie mam takie:
1) Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)( x^{2}-2mx+1-m^{2})}\) gdzie \(\displaystyle{ m\in R}\).
Dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma trzy różne pierwiastki?

z gory dzieki za pomoc ;)
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Post autor: rubik1990 »

Samo założenie \(\displaystyle{ \Delta>0}\) nie wystarczy. Pierwiastki tego trójmianu w nawiasie muszą być różne od \(\displaystyle{ 2}\)
gosiam007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Post autor: gosiam007 »

no dobra, czyli \(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge x \neq 2}\)?
Wtedy wychodzi mi, że \(\displaystyle{ m \in (- \infty; - \frac{1}{2} \sqrt{2} ) \cup (\frac{1}{2} \sqrt{2};+ \infty )}\)
i nie wiem co dalej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Post autor: piasek101 »

Wstaw za (x) 2 (do tego kwadratowego) przyrównaj do zera i odrzuć otrzymane (m).
gosiam007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

dla jakich wartości parametru 'm' wielomian ma 3 pierwiastki

Post autor: gosiam007 »

Dzięki! Juz mi wszystko wyszło
ODPOWIEDZ