Dany jest wielomian:
W(x)= (x-2)(x-\(\displaystyle{ m^{3}}\)+\(\displaystyle{ 2m^{2}}\)+3m-8)(x-8).
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których reszta z dzielenia wielomianu przez (x-3) wynosi R= \(\displaystyle{ 5m^{3}}\)-\(\displaystyle{ 10m^{2}}\)+3m+7.
Prosze o pomoc.
reszta z dzielenia
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
reszta z dzielenia
Rozwiąż i po kłopocie:
\(\displaystyle{ W(3)=R\\ (3-2)(3-m ^{3}+2m ^{2}+3m-8)(3-8)=5m ^{3} -10m ^{2}+3m+7}\)
\(\displaystyle{ W(3)=R\\ (3-2)(3-m ^{3}+2m ^{2}+3m-8)(3-8)=5m ^{3} -10m ^{2}+3m+7}\)