Witam, potrzebuję pomocy w tym zadaniu
Dla jakiej wartości parametru m równanie (√2 - m)x-2m=3 ma jedno rozwiązanie. Podaj to rozwiązanie.
Z góry wielkie dzięki
Równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Równanie z parametrem
\(\displaystyle{ (\sqrt{2}-m)x-2m=3}\)
Wyznaczamy x z tego wzoru.
\(\displaystyle{ \frac{3+2m}{\sqrt{2}-m}=x}\)
I to rozwiązanie jest jedyne wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ m \neq \sqrt{2}}\)
(mianownik różny od zera).
Wyznaczamy x z tego wzoru.
\(\displaystyle{ \frac{3+2m}{\sqrt{2}-m}=x}\)
I to rozwiązanie jest jedyne wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ m \neq \sqrt{2}}\)
(mianownik różny od zera).