Witam
Mam problem z zadaniem: Pierwiastki trójmianu \(\displaystyle{ y=3x^{2}+bx+15}\) są liczbami całkowitymi. Oblicz b.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na rozwiązanie? Nie wiem jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
Pierwiastki trojmianu sa liczbami calkowitymi oblicz "b"
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Pierwiastki trojmianu sa liczbami calkowitymi oblicz "b"
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{15}{3} \Rightarrow \begin{cases} x_{1}=1 \\ x_{2}=5 \end{cases} \vee \begin{cases} x_{1}=-1 \\ x_{2}=-5 \end{cases}\\
x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{3}}\)
x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{3}}\)