Równanie stopnia niewiadomego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szyman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2010, o 13:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

Równanie stopnia niewiadomego

Post autor: szyman »

Witam, mam problem z następującym zadaniem.

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (\sqrt{2+\sqrt{3}})^x + (\sqrt{2-\sqrt{3}})^x = 4}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Równanie stopnia niewiadomego

Post autor: tometomek91 »

Wsk.
\(\displaystyle{ \sqrt{2+\sqrt{3}}=\frac{1}{\sqrt{2-\sqrt{3}}}}\)
ODPOWIEDZ