Wyznacz pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: stan1906 »

Reszta z dzielenia wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+ax^3+bx^2- \frac{14}{16}}\)

przez dwumian \(\displaystyle{ x^2-4}\) jest równa \(\displaystyle{ x+3}\)

wyznacz pierwiastki tego wielomianu

więc zapisałem, że

\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot(x-2)(x+2)+x+3}\)

W(2) = 2+3=5
W(-2)=-2+3=1

wstawiam i wychodzą strasznie nieprzyjemnie współczynniki, coś robie źle?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: math questions »

robisz żle bo jesli dzielisz przez dwumian x - 2 wielomian W(x) to reszta nie musi i nie jest równa x+3
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: stan1906 »

ale ja nie dziele przez x-2 tylko przez (x-2)(x+2)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: math questions »

dobrze liczysz mi też kosmos wyszedł
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: piasek101 »

stan1906 pisze:\(\displaystyle{ W(x)=x^4+ax^3+bx^2- \frac{14}{16}}\)
Podejrzany ten wyraz wolny - raczej nie powinien być skracalny.
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: stan1906 »

aha.. hm. mnie b wyszło \(\displaystyle{ -\frac{97}{24}}\) math questions,Tobie jak?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Wyznacz pierwiastki

Post autor: math questions »

mi b wyszło \(\displaystyle{ b= \frac{-81}{32}}\)
ODPOWIEDZ