znajdź peirwiastek wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
Znajdź pierwiastki wielomianów \(\displaystyle{ w(x)=2x^3+x^2+1 i g(x)=2x^3+x^2-1}\)
\(\displaystyle{ w(x)=2x^3+x^2+1}\)
\(\displaystyle{ w(x)=x^2(2x+1)+1}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{2}}\)
tak zrobilem ale to jest chyba zle
\(\displaystyle{ w(x)=2x^3+x^2+1}\)
\(\displaystyle{ w(x)=x^2(2x+1)+1}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{2}}\)
tak zrobilem ale to jest chyba zle
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
1)Owszem, to jest źle. Spróbuj dodać i odjąć ten sam składnik, aby móc jakoś to pogrupować. Na razie nie powiem dokładnie co, żebyś sam spróbował.
2)Tą samą metodą.
2)Tą samą metodą.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
a mozna skorzystac z dzielnków wyrazu wolnego??
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+1}\)
\(\displaystyle{ w(-1)=-2+1+1=0}\)
\(\displaystyle{ (2x^3+x^2+1)/(x+1)=2x^2-x+1}\)
\(\displaystyle{ -2x^3-2x^2}\)
\(\displaystyle{ -x^2+1}\)
\(\displaystyle{ x^2+x}\)
\(\displaystyle{ x+1}\)
\(\displaystyle{ -x-1}\)
\(\displaystyle{ (2x^2-x+1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ \wedge =-7}\)
brak pierw.
x=-1
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+1}\)
\(\displaystyle{ w(-1)=-2+1+1=0}\)
\(\displaystyle{ (2x^3+x^2+1)/(x+1)=2x^2-x+1}\)
\(\displaystyle{ -2x^3-2x^2}\)
\(\displaystyle{ -x^2+1}\)
\(\displaystyle{ x^2+x}\)
\(\displaystyle{ x+1}\)
\(\displaystyle{ -x-1}\)
\(\displaystyle{ (2x^2-x+1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ \wedge =-7}\)
brak pierw.
x=-1
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
Tak, oczywiście. Chodziło mi o dodanie i odjęcie \(\displaystyle{ x ^{2}}\), a nie pomyślałem, że można to przecież tak zrobić:) Drugi przykład analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2-1}\)
\(\displaystyle{ g(1)=2+1-1=2}\)
\(\displaystyle{ g(-1)=-2+1-1=-2}\)
brak pierw.
dobze??
a moglbys wyjasnic o co chodzi z tym dodaniem i odjeciem \(\displaystyle{ x^2}\)??
\(\displaystyle{ g(1)=2+1-1=2}\)
\(\displaystyle{ g(-1)=-2+1-1=-2}\)
brak pierw.
dobze??
a moglbys wyjasnic o co chodzi z tym dodaniem i odjeciem \(\displaystyle{ x^2}\)??
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2010, o 22:14 przez daniel285, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
Przelicz jeszcze raz dla (-1).daniel285 pisze:\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+1}\)
\(\displaystyle{ g(1)=2+1-1=2}\)
\(\displaystyle{ g(-1)=-2+1-1=-2}\)
brak pierw.
dobze??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
znajdź peirwiastek wielomianów
Mógłbyś wspomnieć (na szczęście widać na cytowanym), że zmieniłeś treść posta.daniel285 pisze:moim zdaniem inaczej nie idzie
Tym sposobem sprawdziłeś brak całkowitych, trzeba jeszcze wykorzystać tw. o wymiernym (tutaj akurat ono nie pomoże).