Siema
Zadanie niby rozwiązałem do pewnego momentu , ale jak zauważyłem 4 stopień potęgi to poległem
Dla jakich wartości paramteru a , b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P[x] jeśli ,
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{x4} - 3x ^{3} + 3x ^{2} -ax+ 2}\)
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3b + b}\)
Wielomian - paramter w dzielnej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 mar 2010, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: San Diego
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Wielomian - paramter w dzielnej
Zapis do poprawy - nie wiadomo czy to jedyne literówki.Valenzuela pisze: \(\displaystyle{ W(x) = x ^{x4} - 3x ^{3} + 3x ^{2} -ax+ 2}\)
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3b + b}\)
Co do zadania - podzielić , resztę przyrównać do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 mar 2010, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: San Diego
Wielomian - paramter w dzielnej
Sory , teraz dobrze.piasek101 pisze:Zapis do poprawy - nie wiadomo czy to jedyne literówki.Valenzuela pisze: \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - 3x ^{3} + 3x ^{2} -ax+ 2}\)
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3b + b}\)
Co do zadania - podzielić , resztę przyrównać do zera.
Dzieliłem i dpierwiastki mi wyjdą coś w stylu 1 + pierwiastek z 2 . Nie wiem jakim cudem , ale osobiscie wzorów 4-tego stopnia nie znam
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 mar 2010, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: San Diego
Wielomian - paramter w dzielnej
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - 3x ^{3} + 3x ^{2} -ax+ 2}\)
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3x + b}\)
Teraz dobrze
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3x + b}\)
Teraz dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Wielomian - paramter w dzielnej
Już na maturę to niepotrzebne (nawet rozszerzoną ) :Valenzuela pisze:\(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - 3x ^{3} + 3x ^{2} -ax+ 2}\)
\(\displaystyle{ P[x] = x ^{2} - 3x + b}\)
Teraz dobrze
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=x^2+(3-b)}\) reszty \(\displaystyle{ [3(3-b)-a]x-b(3-b)+2}\) (mam nadzieję, że się nie pomyliłem, nie mam ochoty sprawdzać)