rozwiaz rownania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rozwiaz rownania

Post autor: mateusz226 »

Witam
prosiłbym aby ktoś by mi mógl mi zrobić nizej podane przyklady. Nie chcem wskazówek ponieważ sam wiem jak to zrobic ale gdzies robie blad i chcialbym aby ktos mi to zrobil wtedy bede mogl dowiedziec sie co zrobilem zle

\(\displaystyle{ 3x ^{3} +8x ^{2} -5 =0}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

rozwiaz rownania

Post autor: rodzyn7773 »

Widać, że jednym z pierwiastków jest -1. Zatem równanie można zapisać:
\(\displaystyle{ 3x ^{3} +8x ^{2} -5 =0 \\ (x+1)*F(x)=0}\)
F(x) jest wielomianem stopnia drugiego czyli liczysz deltę itd.
ODPOWIEDZ