Rozwiązać równanie (wyznaczyć y)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mirass98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trojmiasto

Rozwiązać równanie (wyznaczyć y)

Post autor: mirass98 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}y ^{6}+y ^{2}x- \frac{x ^{2} }{2}- \frac{1}{3}=0}\)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2010, o 07:38 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Rozwiązać równanie (wyznaczyć y)

Post autor: Rogal »

Ratuje Cię jedynie lektura artykułu 3841.htm
Tak, wiem, że jest niedokończony, ale najważniejsze informacje, dlaczego jest to praktycznie niewyznaczalne już da się znaleźć.
ODPOWIEDZ