Zadania z równań wielomianowych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
DevilHunter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD

Zadania z równań wielomianowych

Post autor: DevilHunter »

Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań:

1. \(\displaystyle{ 2x^{4} - 21x^{3} + 74x^{2} - 105x + 50 = 0}\)

2. \(\displaystyle{ (x^{2}+2x)^{2} - (x+1)^{2} = 55}\)

3. \(\displaystyle{ 8x^{6} - 7x^{3} -1 = 0}\)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadania z równań wielomianowych

Post autor: piasek101 »

1. x = 1; x = 2; x = 2,5 ; x=5

2. Popróbowałbym z kwadratem różnicy na lewej stronie.

3. \(\displaystyle{ x^3=t}\)
ODPOWIEDZ