parametr w równaniu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

parametr w równaniu

Post autor: MnMK »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ a ^{2}-5=25x-a}\) w zależności od parametru a

Wyszło mi w tym zadaniu że:
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{a+5}}\) do tego momentu rozumiem to zadanie i jestem w stanie zrobić je sama natomiast dalej w odpowiedziach mam napisane, że:
dla a = 5 jest nieskończenie wiele rozwiązań
x należącego do zbioru liczb rzeczywistych jest brak rozwiązań dla a = -5


narysowałyśmy sobie z koleżanką wykres tej funkcji i cos nam się nie zgadza. Bardzo prosiła bym o podpowiedź co robimy źle. Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

parametr w równaniu

Post autor: Inkwizytor »

MnMK pisze:Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ a ^{2}-5=25x-a}\) w zależności od parametru a

Wyszło mi w tym zadaniu że:
\(\displaystyle{ x=- \frac{1}{a+5}}\)
Czy aby na pewno? Albo zapis równania masz błedny, albo rozwiązanie jest złe.
kaluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 mar 2010, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin

parametr w równaniu

Post autor: kaluska »

Dołączam się do tematu i również proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrac ;/

Dla jakiej wartości parametru m równanie (√2 - m)x-2m=3 ma jedno rozwiązanie. Podaj to rozwiązanie.
ODPOWIEDZ