Reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 225
- Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 22 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
Reszty z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomiany \(\displaystyle{ x^{2}-1 \ i \ x^{2}+2x}\) są równe odpowiednio \(\displaystyle{ x+3 \ i \ 2x-1}\) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^{3}+2x^{2}-x-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot (x^2-1)+(x+3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=T(x)\cdot (x^2+2x)+(2x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=S(x)\cdot P(x)+(ax^2+bx+c)}\)
W(1); W(-1); W(-2) liczone z podanych postaci musi być jednakowe; szukasz
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ W(x)=T(x)\cdot (x^2+2x)+(2x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=S(x)\cdot P(x)+(ax^2+bx+c)}\)
W(1); W(-1); W(-2) liczone z podanych postaci musi być jednakowe; szukasz
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)