\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2}- \frac{3}{x-2}}\)
Zrobiłam to tak, ale nie wiem czy o to chodziło:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2}- \frac{3}{x-2} = \frac{x-3}{(x+2)(x-2)} = \frac{x-3}{x ^{2}-4 }}\)
Zapisz wyrażenie jako iloraz dwóch wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Zapisz wyrażenie jako iloraz dwóch wielomianów
Źle sprowadziłaś do wspólnego mianownika.
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2}- \frac{3}{x-2} \neq \frac{x-3}{(x+2)(x-2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+2}- \frac{3}{x-2} \neq \frac{x-3}{(x+2)(x-2)}}\)