rozwiązać równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aska0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 29 sty 2009, o 15:04
Płeć: Kobieta

rozwiązać równanie

Post autor: aska0 »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ ax^3 + bx^2 + cx + d + 0}\) jeżeli jego współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 2
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

rozwiązać równanie

Post autor: Darnok »

zatem
b=2a
c=4a
d=8a
podstaw to i zobaczysz że a się uprości (zakładam że tam jest =0)
ODPOWIEDZ