współczynnik a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

współczynnik a i b

Post autor: moniczka_13 »

Wielomiany \(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+4x^{2}-7x+3}\) i \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3}}+2ax^{2}+(a+b)x+3}\) są równe.Zatem a i b wynosi ??
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

współczynnik a i b

Post autor: Lbubsazob »

Żeby wielomiany były równe, wszystkie współczynniki muszą być równe.
\(\displaystyle{ 2a=4 \\
a+b=-7}\)
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

współczynnik a i b

Post autor: moniczka_13 »

nie źle jest bo ja nie mam takich odpowiedzi....

tylko mam:
a=4 b=-13
a=2 b=-9
a=1 b=3
a=0 b=7
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

współczynnik a i b

Post autor: Lbubsazob »

No to odpowiedź b jest jak najbardziej poprawna.
\(\displaystyle{ 2a=4 \rightarrow a=2 \\
2+b=-7 \rightarrow b=-9}\)
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

współczynnik a i b

Post autor: moniczka_13 »

a jak to wyszło w ogóle te wielomiany trzeba pomnożyć i zredukować czy jak??
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

współczynnik a i b

Post autor: Lbubsazob »

Nie, po prostu współczynniki muszą być równe.
Pokażę Ci na prostym przykładzie:
\(\displaystyle{ W(X)=3x^3+2x^2+5x+8 \\
Q(X)=3x^3+ax^2+bx+8}\)

czyli \(\displaystyle{ a=2, b=5}\), po prostu patrzysz na współczynniki przy potęgach.
moniczka_13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2010, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

współczynnik a i b

Post autor: moniczka_13 »

a to już wiem dziękuję
ODPOWIEDZ