Rozkładanie wielomianów na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
weronika18_11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 mar 2010, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: weronika18_11 »

Mam problem z tym przykładem :
\(\displaystyle{ x^{3}-3x+2}\)
ma wyjść \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} \cdot (x+2)}\)
radzą aby \(\displaystyle{ -3x=-x-2x}\), ale nie wiem jak to zrobić
z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, o 17:53 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Rozkładanie wielomianów na czynniki

Post autor: rozwiazywanie »

\(\displaystyle{ x^{3} - x-2x+2 = x(x^{2} -1)-2(x-1)=x(x-1)(x+1)-2(x-1)=(x-1)(x(x+1)-2)=(x-1)(x^{2}+x-2)}\)
ODPOWIEDZ