Pierwiastki wielomianu - parametr
Pierwiastki wielomianu - parametr
Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x-1)(x^2 +mx+1)}\) ma trzy różne pierwiastki,których suma jest większa od 1?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, o 13:14 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Pierwiastki wielomianu - parametr
Na pewno ma jeden pierwiastek, \(\displaystyle{ x=1}\). Pozostałe może mieć tylko z trójmianu kwadratowego, który jest w drugim nawiasie, i dla niego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta > 0 \\ x_1 + x_2 > 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta > 0 \\ x_1 + x_2 > 0 \end{cases}}\)
Pierwiastki wielomianu - parametr
Czyli z drugiego nawiasu \(\displaystyle{ (x^{2}+mx+1)}\)
a=1
b=m
c=1
\(\displaystyle{ delta=m^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}>4}\)
\(\displaystyle{ m>2}\)
a powinno wyjść \(\displaystyle{ m \in (-\infty,-2)}\)
a=1
b=m
c=1
\(\displaystyle{ delta=m^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4>0}\)
\(\displaystyle{ m^{2}>4}\)
\(\displaystyle{ m>2}\)
a powinno wyjść \(\displaystyle{ m \in (-\infty,-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Pierwiastki wielomianu - parametr
Źle rozwiązujesz.
\(\displaystyle{ m^{2}-4>0}\)
\(\displaystyle{ (m-2)(m+2)>0}\)
Miejscami zerowymi są \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\), rysujesz schemat parabolki i odczytujesz wyniki.
A gdzie drugi warunek?
\(\displaystyle{ m^{2}-4>0}\)
\(\displaystyle{ (m-2)(m+2)>0}\)
Miejscami zerowymi są \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\), rysujesz schemat parabolki i odczytujesz wyniki.
A gdzie drugi warunek?
Pierwiastki wielomianu - parametr
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+1=0 \vee x^{2}-2x+1=0}\)
\(\displaystyle{ delta=4-4=0 \vee delta=4-4=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-2}{2}=-1 \vee x_{2}=\frac{2}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}>0}\)
no i wychodzi za każdym razem \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=0}\)
\(\displaystyle{ delta=4-4=0 \vee delta=4-4=0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-2}{2}=-1 \vee x_{2}=\frac{2}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}>0}\)
no i wychodzi za każdym razem \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=0}\)
Pierwiastki wielomianu - parametr
No tak, ale w odpowiedzi mam, że \(\displaystyle{ m \in (- \infty ;2)}\), bez drugiego przedziału
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Pierwiastki wielomianu - parametr
Jeszcze masz drugi warunek...Althorion pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta > 0 \\ x_1 + x_2 > 0 \end{cases}}\)