Ehh... nic mi nie przychodzi do głowy. Proszę o jakąś poradę, wskazówkę jak się za to zabrać nie wkopując się w ogromne liczby i niewiadome czwartego rzędu:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{16+c}{2} \cdot \frac{16-c}{2} \cdot \frac{c-4}{2} \cdot \frac{c+4}{2} } = \frac{16+c}{2} \cdot \frac{4 \sqrt{14} }{2}}\)
ps. 'c' to bok trójkąta, jest to już dalsza część zadania, dodać mogę, że pozostałe dwa boki mają dlugość 6 i 10.
z góry dzięki.
Równanie - zaciąłem się
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie - zaciąłem się
Nie wygląda zachęcająco, ale po podniesieniu stronami do kwadratu - ,,znikają mianowniki i jeden nawias (16+c)) , zostaje :
\(\displaystyle{ (16-c)(c-4)(c+4)=(16+c)\cdot 16\cdot 14}\)
[edit] Ten promień jakiś dziwny - przecież 4 i 2 się skraca.
\(\displaystyle{ (16-c)(c-4)(c+4)=(16+c)\cdot 16\cdot 14}\)
[edit] Ten promień jakiś dziwny - przecież 4 i 2 się skraca.