\(\displaystyle{ x ^{5}-2x ^{4}+x ^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-2x ^{2}-6x+4=0}\)
Rozwiaz rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Rozwiaz rownania
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-2x ^{2}-6x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(3x-2)-2(3x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (3x-2)(x ^{2}-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (3x-2)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})}\)
Rozwiązaniami tego równania są \(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} \vee x= -\sqrt{2} \vee x= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(3x-2)-2(3x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (3x-2)(x ^{2}-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (3x-2)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})}\)
Rozwiązaniami tego równania są \(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} \vee x= -\sqrt{2} \vee x= \sqrt{2}}\)