rozwiązanie wielomianu..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

rozwiązanie wielomianu..

Post autor: kamilrun »

Witam, bardzo Was proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków wielomianu..
Próbowałem, ale nic mi nie chce wyjśc,a jest mi to potrzebne..

wielomian to:
\(\displaystyle{ x^3-4x^2-32x+35=0}\)

Dziękuje z góry i pozdrawiam

EDIT: wiem, że jeden pierwiastek to x = 1, ale reszta..
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

rozwiązanie wielomianu..

Post autor: TheBill »

Jeżeli pierwiastekiem jest \(\displaystyle{ x=1}\) to skorzystaj z tw. Bezout'a - podziel przez \(\displaystyle{ x-1}\) (pisemnie lub Hornerem). Zostanie Ci równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ